Una de les característiques de la xapata, és que és una massa molt més hidratada del que és habitual en altres tipus de pa. Normalment treballem amb un 60 o 63% d'aigua respecte del pes total de la farina utilitzada. En aquest cas arribarem a un 80% d'aigua, per tant treballarem amb una massa molt més enganxosa i delicada.
Per fer un parell de xapates d'uns 400 grs. cada una, necessitarem:
- 500 grs. de farina de força.
- 100 grs. de farina de sègol integral.
- 50 grs. d'oli d'oliva.
- 15 grs. de sal.
- 25 grs. de llevat premsat o de forner.
- 480 grs. d'aigua.
Posarem tots els ingredients en un bol, excepte l'aigua, que anirem afegint poc a poc. Amassem fins aconseguir que ens quedi una massa elàstica. Veureu que costa bastant degut a l'alt nivell d'hidratació de la massa.
Quan tingueu la massa a punt, poseu-la en un recipient (plà, si és possible) amb abundant farina en el fons, per evitar que la massa se'ns enganxi excessivament, i la tapem amb un drap. La deixem reposar com a mínim una hora. Ens interessa que dobli el seu volum.
Posem el forn a 200º i les coem uns 45 minuts.
El pa de xapata també és dels meus preferits, però no m'atreveixo a fer-lo a casa... A tu t'ha quedat fantàstic!
ResponEliminaT'ha quedat perfecta! la xapata m'encanta però és tan laboriosa que poques vegades tinc temps de preparar-la. La teva recepta es veu més ràpida així que amb el teu permís te l'agafo prestada.
ResponEliminapt!
Avui ho intentaré. Gràçies.
ResponEliminaTheress.