diumenge, 7 de febrer de 2010

Masses mare

Avui us parlaré una mica de les masses mare, producte indispensable per aconseguir un bon pa.
L'art de produir pa amb massa àcida és un procés habitual en el nostre pais. L'elaboració de pa amb massa mare, té com a conseqüència un aroma i sabor típics. L'ús per part dels flequers del llevat premsat per a la producció de pa és avui un fet, fins el punt que en l'actualitat s'associa a la flequeria artesana amb la que elabora els seus productes amb massa mare.
La massa mare és el resultat d'un temps més o menys llarg de fermentació. Durant aquest temps, la massa adquirirà, en les condicions adients per cada cas, el desenvolupament de microorganismes que produiràn la fermentació.
De masses mare n'hi ha de molts tipus i varietats, cada una amb la seva nomenclatura (masse mare natural, líquida, amb llevat, sense llevat, poolish, esponja, etc).
Moltes d'aquestes masses mare requereixen unes atencions determinades perquè son de llarga duració (poden arribar a tenir més de 100 anys).
De moment us en proposo una de senzilla, que podem preparar 24 hores abans de fer el nostre pa.
Només ens cal
- Farina
- Aigua (poseu un 60% del pes de la farina, és a dir, per 100 grs. de farina, en posariem 60 d'aigua)
- Sal (2%)
- Llevat (1%)
Ho amasseu normalment, i quan estigui, ho poseu en un bol tapat amb un drap a la nevera unes 24 hores.
Ara, amb alguna recepta que hem fet aquí de pa, podeu treure un 20% de farina, i posar-lo de massa mare. El resultat serà molt millor, ja ho veureu.

3 comentaris:

 1. El món del pa és apassionant! I una miva màgic... Només de pensar que hi ha forns que tenen masses mare de més de 50 anys d'antiguitat... fa posar la pell de gallina, oi?

  ResponElimina
 2. Em fa tant de respecte el món del pa... vull entrar-hi però encara no m'he atrevit!
  PTNTS
  Dolça

  ResponElimina
 3. ja tinc ganes de veure un pa dels teus amb aquesta massa mare!
  A mi m'agrada molt fer servir diferents tipus de masses mare o esponges, li donen un gust especial i ben bo al pa, a més d'ajudar a conservar-lo més temps.
  pt!

  ResponElimina