dissabte, 23 de gener del 2010

Pa rodó


Després d'anar fent algunes probes més, amb resultats similars al primer, vaig seguir llegint moltes receptes i maneres de fer el pa. Aquest n'és el resultat. Ja començava a millorar una mica, tot i estar lluny d'un veritable pa de fleca. Per aquella època, ja començava a treballar amb farines diferents: de força, semi força i panificable. La recepta que us poso a continuació la vaig fer amb farina panificable, però podeu usar una qualsevol del súper, de moment.
Vaig utilitzar aquests ingredients:
- 500 grs. de farina panificable
- 300 grs. d'aigua (que no sigui massa freda, però mai calenta, que ens mataría el llevat)
- 25 grs. de llevat premsat (com el del Mercadona, per exemple)
- 10 grs. de sal.
Poseu la farina en un bol, amb la sal i l'aigua. Comenceu a amassar-ho tot amb les mans. Al principi és una mica enganxós, però a mida que es van integrant els ingredients, ja no ho és tant. Ara, hi poseu el llevat, i seguiu amassant fins que quedi una massa llisa, suau i elàstica.
Deixe'm reposar la massa tapada amb un drap, en un lloc sense corrents d'aire durant un mínim de 30 minuts. Passat aquest temps, bolegem la massa, intentant donar una forma rodona al pà, i el deixem reposar uns tres quarts d'hora més, fins que dobli el seu volum aproximadament.
Escalfem el forn a 220º. Posem el pa en una safata, i amb una gillette o un cutter fem uns talls al pa, amb compte de no desgasificar-lo, és a dir, sense apretar-lo. Posem la safata dins el forn, i el coem a uns 195º durant 60 minuts. Els temps de cocció poden dependre del tipus de cada forn. Jo en el meu forn l'he arribat a deixar fins a 75 minuts, perquè em quedi ben cuit.
Espero surti un pa ben bò.

6 comentaris:

  1. Enric,
    Pregunta de novata en pans: la farina panificable és la farina de força?
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. Hola dolça.
    No, la farina panificable és tot el contrari de la farina de força. Les diferències vénen donades pels diferents tipus de blats, i cada una serveix per fer coses diferents.
    Si t'interessa saber més del món de les farines, t'aconsello que llegeixis la web de Gebirg en aquest enllaç:
    http://www.gebirg.com/Panaderia/HARINAS.htm
    I si tens més preguntes, no dubtis que miraré de respondre el més aviat i millor possible.
    Enric.

    ResponElimina
  3. Enric,
    i on la trobo, al super? Què hi posa al paquet?
    Quan tingui una miqueta de temps em llegiré l'enllaç que m'has deixat.
    Gràcies
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  4. Els diferents tipus de farina els pots trobar en una botiga especialitzada, o directament en un forn de pa on facin ells mateixos el pa. Alli podràs comprar les farines i també el llevat.
    Enric.

    ResponElimina
  5. Quin pa!!! jo també estic investigant sobre el pa. No m'hagués imaginat mai, fa uns quants anys que faria pa a casa! Es una satisfacció treure un bon pa a la taula fet a casa oi??
    Una abraçada

    ResponElimina