dissabte, 20 de febrer del 2010

Bunyols de l'Empordà

Ara que el Carnaval s'ha acabat, i entrem de ple a la Quaresma, temps de "moderació i d'abstinència", he pensat que el millor que podem fer son uns bunyols de l'Empordà, ja que jo no soc ni moderat ni abstinent.

N'he fet una quantitat considerable per repartir-los a la familia i amics, però vosaltres podeu adaptar la recepta segons les vostres necessitats, encara que per a mi, la necessitat de bunyols sempre és gran. M'agraden molt!!!!

Ingredients:
- 1000 grs. de farina
- 15 grs. de sal
- 150 grs. de sucre
- 75 grs. de llet
- 75 grs. d'anís
- 90 grs. de mantega
- 7 ous
- 80 grs. de llevat premsat
- 80 grs. d'aigua
- 1 cullaredeta de cafè de canyella, de nou moscada i de coriandre
- 10 grs. de matafaluga

Amassem tots els ingredients excepte la matafaluga que l'afegirem just al final de l'amassat, i l'aigua, que l'afegirem poc a poc.

Quan acabem l'amassat, tallem porcions d'uns 300 grs. aproximadament, bolegem i deixem reposar uns 5 minuts. Després, formem un barrot, tallem els bunyols, fem un forat al centre, els posem en una llauna untada amb oli i els deixem fermentar al menys mitja hora.

Fregim els bunyols amb oli abundant, millor que sigui de girasol. Els posem en paper absorbent o una reixa perque es desprenguin de l'oli sobrant, els ruixem amb anís i els ensucrem.

I ara vé la part millor. Ja us els podeu menjar!!!

dijous, 18 de febrer del 2010

Fira de la Candelera(2)

Tal i com us vaig informar, el primer cap de setmana d'aquest mes de febrer, es va celebrar la Fira de la Candelera amb un rotund èxit de participació. Més de 300 expositors amb el millor dels seus productes han estat presents en aquesta 159ª edició. Hem pogut gaudir de la fira del planter, la fira agrícola, la fira comercial o la fira de vins i caves, entre d'altres.

A mi, personalment, les que més m'agraden son les paradetes de productes alimentaris de tot tipus. N'hi ha de formatges, embotits, conserves, coques, pans, etc. I sobretot m'agraden més quan hi ha algunes mostres per poder picar i així poder assaborir aquests fantàstics productes.

Vaig comprar un parell de formatges d'ovella, un d'ells molt sec, i que fa una mica de mala olor, però que realment està bonissim.
Si encara no heu vist la Fira, us hi espero a tots per la 160ª edició, ja que com diu el refrany:

Si la Candelera plora,
el fred és fora.
Si la Candelera riu,
el fred és viu.

I com els molinencs i molinenques, afegeixen:
… I tant si plora , com si riu, a Molins de Rei veniu!

diumenge, 7 de febrer del 2010

Masses mare

Avui us parlaré una mica de les masses mare, producte indispensable per aconseguir un bon pa.
L'art de produir pa amb massa àcida és un procés habitual en el nostre pais. L'elaboració de pa amb massa mare, té com a conseqüència un aroma i sabor típics. L'ús per part dels flequers del llevat premsat per a la producció de pa és avui un fet, fins el punt que en l'actualitat s'associa a la flequeria artesana amb la que elabora els seus productes amb massa mare.
La massa mare és el resultat d'un temps més o menys llarg de fermentació. Durant aquest temps, la massa adquirirà, en les condicions adients per cada cas, el desenvolupament de microorganismes que produiràn la fermentació.
De masses mare n'hi ha de molts tipus i varietats, cada una amb la seva nomenclatura (masse mare natural, líquida, amb llevat, sense llevat, poolish, esponja, etc).
Moltes d'aquestes masses mare requereixen unes atencions determinades perquè son de llarga duració (poden arribar a tenir més de 100 anys).
De moment us en proposo una de senzilla, que podem preparar 24 hores abans de fer el nostre pa.
Només ens cal
- Farina
- Aigua (poseu un 60% del pes de la farina, és a dir, per 100 grs. de farina, en posariem 60 d'aigua)
- Sal (2%)
- Llevat (1%)
Ho amasseu normalment, i quan estigui, ho poseu en un bol tapat amb un drap a la nevera unes 24 hores.
Ara, amb alguna recepta que hem fet aquí de pa, podeu treure un 20% de farina, i posar-lo de massa mare. El resultat serà molt millor, ja ho veureu.